Guide: Sådan beskytter du bedst dig selv mod et hackerangreb 

I takt med samfundets og teknologien udvikling, er antallet af hackerangreb steget markant. Årligt bliver flere tusinde privatforbrugere såvel som virksomheder ofre for IT-kriminalitet, hvor private og personfølsomme oplysninger eksponeres for omverdenen. En kriminalitet som virkelig kan sætte både privatlivet og økonomien over styr.  

Det online univers lukker op for en verden af muligheder, og vi kan i dag både handle, underholdes og optage lån online. Alting er blevet digitaliseret og lige såvel som vi drager gode er det online eventyr, nyder ondsindede bagmænd også nytte af vores digitale adfærd.  

Undersøg hjemmesidens sikkerhed 

Der findes mange danske og udenlandske hjemmesider som opfordrer til alt fra køb til klik eller øvrigt interaktion. Alle hjemmesider er dog ikke lige troværdige, og det er derfor væsentligt at være opmærksom på hvor man vælger at færdes henne. Særligt gør dette sig gældende ved kviklån, da det kan være svært at skelne mellem de gode og dårlige låneudbydere på markedet. 

I sådanne tilfælde kan det være en fordel at gøre brug af diverse lånetjenester som sammenligner de bedste og mest populære lån, for derved at sikre, at du som forbruger finder det bedste lån. Yderligere bør man sikre at hjemmesiden er tilkoblet et CVR-nummer og er e-mærket som betyder at følger e-mærkets retningslinjer for betalingsformer. 

Beskyt din persondata 

Mange hjemmesider giver anledning til at man skal indtaste en række persondata. Dette kan enten være i forlængelse af et køb hvor man er nødsaget til at indtaste adresse og kreditkortoplsyninger, eller ved tilmeldelse af et nyhedsbrev eller abonnement. I alle tilfælde er det væsentligt at være opmærksom på, hvilken hjemmeside man befinder sig på, og hvorvidt disse data bliver forholdt fortrolige. 

For at tilgodese denne usikkerhed, har mange virksomheder anskaffet sig et SSL-certifikat der således indikerer at der er tale om en sikker forbindelse. Et SSL-certifikat fremgår som en lille hængelås i venstre side af adresselinjen, og hjælper til at skabe en krypteret forbindelse. Yderligere har Nets skabt en række nye initiativer hvor man bl.a. skal bekræfte sit køb ved hjælp af enten sms eller NemID. Tiltag der gør det mere sikkert at handle online, og tiltag som man som privatperson bør sikre sig er fastsat for at undgå et svindelnummer. Er du i tvivl om hvorvidt en hjemmeside er sikker, anbefales det, at man i stedet tilgår en anden frem for at tage chancen.  

Brug anti virus programmer 

Hver gang vi tilgår nettet er vi særligt udsatte for et hackerangreb. Sjældent kan man direkte forhindre sig i at uheldet skulle opstå, men man kan tage sine forbehold der reducerer sandsynligheden. Det anbefales derfor, at man som privatperson installerer et antivirus program, for at undgå et eventuelt hackeranbreb. 

Med et antivirus program undgår man at tilgå browseren som kan være skadelige eller være stiftet af ondsindede bagmænd. Der vil derfor være større udfordringer forbundet med at tilgå ens data, og man kan derfor håbe, at hackerne fravælger en i deres søgeproces. Derudover bør man sørge for løbende at opdatere sine programmer og ændre adgangskode for at skabe større adgangsbarriere.